Recept

Kvällsgott med Pulla1 grillad kyckling
4 tomater
1 burk tacosås (efter smak) medium.
1 påse tacokrydda
1 förpackning gräddfil
1 påse nacho chips
riven ost.Sätt ugnen på 175 grader.Hacka 4 st. tomater. Dela och rensa kycklingen. Gör små bitar av kycklingen. Lägg kyckling och tomater i en bunke, häll över tacosåsen och strö tacokryddan över. Jag brukar ha halva tacokryddan. Blanda ner gräddfilen och lite riven ost. Blanda ordentligt.  Sätt in ugnen.Man äter med nachochips och med en blandsallad till.
Smaklig kvällsgott med pulla!/Gun

Italienska köttbollar A´la Lady &Lufsen

Detta recept hittade jag i en tidning för några år sen. Mycket gott!

Italienska köttbollar

Á la Lady&Lusen

50 stycken blir det

800 gr köttfärs

1,5 dl ströbröd

1 stor hackad eller riven gullök

2 pressade vitlöksklyftor

1,5 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

2 msk kalvfond

1 ägg

3 dl mjölk eller grädde

1 dl nyriven parmesanost

Rivet skal av en citron

Lite finhackad persilja

Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och grädde och låt svälla en stund. Blanda färsen med parmesan samt citronskal och arbeta ihop smeten. Rulla 50 köttbollar och stek dem i ugnen i 225 gr på bakplåtspapper i 15 minuter. Lägg ner köttbollarna i tomatsåsen och servera med nykokt spagetti ej ( Barilla) och färsk parmesanost. Garnera med persilja.

Tomatsås

700 gr färska delade tomater( ta bort det gröna i mitten)

2 hackade gula lökar

3 fin hackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

1 msk tomatketchup

1 msk balsamvinäger

1 msk torkad oregano

1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

Fräs lök och vitlök i olivolja tills de blir mjuka men inte brända, lägg i tomatpurén som även vill brynas i oljan för att få fram den söta smaken. Häll sedan i alla andra ingredienserna förutom oregano. Låt puttra i en timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Sluuuuuuuuuurp- Puss

Smaklig måltid!

Blir det över, tänk på att det är en dag i morgon också.

/Gun

KANTARELLMACKA MED STEKTA PÄRON OCH PURJOLÖK

Tack snälla Maude för att du delade med dig.
Måste testas.
KANTARELLMACKA MED STEKTA PÄRON OCH PURJOLÖK
surdegsbaguette/rustikbaguette eller annat ljust bröd
(själv tog jag fiberformfranska)
2 msk olivolja
300 g kantareller, gula (går säkert med trattisar också)M
25 gr smör
1 fast päron skuret i lagom munsbitar
2 dm purjolök
salt o peppar
1 mozarellaost
pumpakärnor

 

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och ringla
över ollivolja.
3. Ånga av svampen. Smält smör i en stekpanna och stek päronen runt om, lägg i purjolök och fräs den mjuk med päronen, blanda i svampen salta och peppra.
4. Fördela päron, lök och svamp på bröden. Bryt mozarellan i mindre bitar och lägg på fyllningen.
Grädda 8-10 min eller tills osten smält och fått fin färg. Strö över pumpakärnor när du serverar.
Gott, lycka till!

Broccolipaj.

Det här receptet har jag fått av mamma mu!

 

Pajdeg

150 gr smör

3 dl vetemjöl

2 msk  kallt vatten

Blanda allt till en deg som får vila en stund.

Tryck sedan ut den i pajformen

Förgrädda pajen i ca. 15 minuter i 175 gr

Fyllning

5 broccolibuketter

200 gr rökt skinka

1 gul lök hackad

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

örtsalt efter smak

ev. lite vetemjöl

Förväll broccolin lite, låt den rinna av.

Hacka skinkan i små tärningar

Fräs den hackade löken, lägg i skinkan och tillsätt crème fraiche och grädde.

Låt den få ett uppkok, Lägg ner broccolin.

Krydda med örtsalt, smaka av, tillsätt lite vetemjöl om du tycker det är för tunt.

Slå stuvningen i pajskalet och grädda färdigt.

Strö lite riven ost över så att det blir en fin färg.

Servera en sallad till!

Lycka till Mamma mu

 

Plankstek med oxfilé

Recept: Plankstek med oxfilé

 

1 portion/st.

1 st oxfilé skiva
3 st potatisar
1 st äggula
1 st tomat
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk olja
GÖR SÅ HÄR
  1. 1. Receptet är beräknat för en person. Skär en 2,5-4 cm tjock skiva av oxfilén eller entrecote.
  2. 2. Till plankstek väljer man ett riktigt mört och välhängt kött. Det ska vara mörkt i färgen och helst marmorerat då blir steken saftig och fin.
  3. 3. Börja med att värma upp ugnen till 250 grader.
  4. 4. Koka potatisen, mosa den och rör i äggulan. Smaka av med salt och peppar.
  5. 5. Sätt in plankan i den uppvärmda ugnen och hetta upp den under 10 minuter.
  6. 6. Peppra köttet, inget salt och bryn det i lite olja, 1-2 minuter på varje sida.
  7. 7. Ta ut plankan ur ugnen och pensla den men lite olja.
  8. 8. Placera köttet mitt på plankan och spritsa potatismoset runt kanten. Dela tomaten i halvor och lägg dem mellan köttet och moset.
  9. 9. Ställ om ugnen till övervärme och ställ in plankan att färdigstekas.
  10. 10. Efter ca. 10 minuter är köttet härligt rosa innuti. Vill du ha köttet helt genomstekt så öka tiden med 5 minuter.
  11. 11. Servera gärna med uppvärmda grönsaker eller brynta lökar omkring köttet och garnera gärna med några sparrisknoppar, en persiljekvist och en klick aromsmör.

Serveringsförslag: Varma grönsaker, sparrisknoppar, aromsmör

 

Detta recept har jag fått av min kära mor för länge sen.

Kreolisk gryta

10-12 pers.

1 kg fläskfilé

6 st. kabanoss korv

5 dl. grädde

2 st hönsbuljong

3 dl mjölk+2 msk vetemjöl

1/1 tsk salt

1 tsk svartpeppar( grovmalen)

2 tsk mejram

1 röd paprika

300 gr saltgurka

200 gr svarta oliver

1 burk syltlök

Bryn korv och kött. tillsätt grädde, smula ner buljong.

Vispa mjölet  i mjölken, rör ner den i grytan.

Koka upp under omrörning.

Sänk värmen.

Krydda.Smaka av

Låt puttra i ca. 10 min

( Går att göra i ordning dagen innan, oftast godare då den har stått över natten i kylen)

Strimla paprika, hacka i gurka.

Servera med basmatiris!

Lycka till Mamma mu

————————————-

Hoppas du testar denna underbar gryta.

/Gun

 

Pulled pork

Minnen från en rodeo en fullmånekväll i nordvästra USA. Två gubbar i cowboyhatt öste ”pulled pork” på bröd och sålde för en dollar. Namnet på rätten syftar på att man”drar isär” köttet med en gaffel när det är klart för det är så mört. Den ultimata bjudrätten. Fem timmar i ugnen ger dig massor med tid att förbereda för festen.Recept från boken Junk food – hemlagat på riktigt.

FOTO: ULRIKA EKBLOM

Antal portioner: 8-10
Ingredienser

Pulled pork2 kg fläskkarré med ben
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
2 st gula lökar
1 st vitlök
500 g rökig barbequesås
2 dl stark köttbuljong
Till serveringPortionsbröd eller mjuka tortillabröd
Grillad majs
Cole slaw

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Skölj och torka köttet.

3. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det.

4. Häll lite olja i en stor ugnssäker gryta av järn.

5. Lägg i köttet.

6. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom.

7. Häll på barbequesås och buljong över köttet.

8. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5 timmar.

9. När det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så det faller isär.

10. Dela bröden och låt var och en fylla sitt bröd med kött och servera med tillbehören.

http://www.recept.nu/liselotte_forslin/varmratter/kott/pulled_pork/

Lycka till!

G

——————————–

Lakrits-och chokladfudgekladdkaka med hjortrongrädde, 12 bitar

Gjort av Linn Lindgren från Stockholm o är ett av bidragen i finalen Kladdkakeracet 2013.

 

Kladdkaka

150 g smör

2 dl strösocker

¾ dl kakao

¾ msk lakritspulver (jag köpte på Matstudion)

2 ägg

2 dl vetemjöl

 

Chokladfudge

1 ½ dl vispgrädde

1 msk lakritspulver

150 g mörk choklad

1 dl strösocker

¾ dl sirap

50 g smör

 

Hjortrongrädde

1½ dl vispgrädde

1 dl hjortronsylt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Rör ner socker kakao och lakritspulver. Tillsätt ägg och mjöl och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord bröad form, ca 24 cm i diameter.

Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 min.

Låt kallna.

Gör under tiden fudgen.

Rör ut lakritspulvret i ½ dl grädde. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, socker, sirap, choklad och smör. Låt koka under omrörning 5-7 minuter. Tillsätt lakritsgrädden. Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Vispa grädden och rör ner hjortronsylt. Servera kakan med hjortrongrädden.

———————-

 

Det här receptet har jag fått av min förra kollega Maria Persson.
Supergott som förrätt eller som tilltugg på en buffé.
Lycka till!
/Gun
Recept: Tapenadecigarr med getostdipp

Tapenadecigarr med getostdipp

Betyg

 ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

★ ★ ★ ★ ★

3 röster

Imponera på vännerna genom att tillaga det här avancerade tilltugget. Du fördelar mumsig tapenade på filodegsplattor och rullar ihop dem till fräcka cigarrer. Efter de har gräddats i ugnen är de redo att doppas i en salig getostdipp.

———————

Det här receptett har jag fått av min kära vän Nina Forslund.

Supergott! Pajen blev utnämnd i en tävling Sankt Olof, Juryns omdömde;

En verklig festpaj med härlig och ljuvlig smak. Lite ovanlig med sitt sufflétäcke smaksatt med senap. Vi lyfter hatten och gratulerar till en kunglig paj!

Detta behövs för 4 pers;

Pajdeg

3 dl mjöl,125 gr smör

2-3 tsk vatten

Fyllning:

500 gr nötfärs

1 stor finhackad lök

1 burk konserverade champinjoner ca. 200 gr

smör till stekning

1 tsk salt

2 krm svart peppar

1 tsk dragon

1 msk kinesisk soya

2 hackade fasta tomater

100 gr mjuk vitlöksost

Sufflétak

2 dl creméfraiche

2 msk senap

1/2 dl hackad persilja

3 äggvitor ( vispas till hårt skum, blanda i ingredienser)

Gör pajdegen låt vila 30 min i kylskåp

Fyllning bryn köttfärs, lök, champinjoner. Krydda.

Förgrädda pajskalet, lägg i fyllningen, sedan toppar du med sufflén)

Grädda i 200 gr i 30 min.

Mitt bästa recept Mvh Nina

—————————-

Lycka till!

Smaklig måltid!

/Gun

————

Detta recept tror jag min mamma har fått från Laila Sundström som hon jobbade med för länge sen. Receptet är skrivet ut 1997-04-07

Det är supergott och enkelt.

Räksoppa

( 3 personer)

1 morot riven

2 msk smör

5 dl. vatten

1 Fiskbuljong

150 gr. räkost

Tillbehör

Dill

Räkor

Beredning

Bryn den rivna moroten, tillsätt vatten, buljong och räkosten. Låt det koka i hop, red av med lite mjöl, lite grädde i soppan gör soppan ännu godare.Smaka av med dill och ev. salt, blanda räkor efter tycke och smak strax före serveringen.

Lycka till Laila

—————————

 

Lax från Skellefteå

700gr. färsk lax ((((Skär den i tunna skivor- samma som gravlaxskivor)f(skärrsk lax

Salta och peppra skivorna.

Riv lagrad västerbottensost, strö på skivorna, rulla ihop, lägg i en smord ungsform.

Gör potatismos, krydda, salta, peppra. Rör ner 2 äggulor, spritsa moset runt fisken.

Sås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl vatten

1 dl vitt vin

2-3 dl grädde

2 msk fiskfond

Slå detta över fisken.

Tillaga i 225 gr tills moset fått färg.

Garnera med löjrom och citron.

Smaklig måltid.

Tack Marie- Louise för receptet, det är säkert 15 år sedan jag fick det av dig.

/Gun

——————-

http://www.alltommat.se/recept/Lammfile-med-potatis-gulbeta-getost-balsamicoreduktion-och-confittomater-6910

———————–

 

Tratt kantarellsoppa.

1 liter svamp, el 2-3 dl frysta, el. ett par nävar torkade

1 klick smör, fräses

4 msk vetemjöl, strös över

1 liter buljong, lite sänder

1 msk tomatpuré

1 1/2 dl grädde( brukar ta 3 dl)

1 msk  Rockfordost ( ädelost, blåmögleost, annan smakrik ost går också bra)

1 tsk citronsaft

Persilja

Kokas ca. 10 min tillsätt grädde citron + persilja

Serveras med ett gott bröd.

Smaklig måltid!

————————–

 

Räkfylld Spätta

600 gr spätta

150 gr. räkost

salt, peppar

Sås

1 dl vitt vin

2 dl grädde

1 1/2 msk hummerfond

2 tsk lime

1 msk potatismjöl

2 msk gräslök

Krydda spättan och lägg en klick ost på varje. Rulla ihop, lägg i smord form. Blanda vin, grädde, fond, limesaft, potatismjöl och gräslös. Häll över fisken. Tillaga i ugn 200 gr ca. 10 minuter.

Lycka till!

Smaklig måltid!

————————————

Fisk och skaldjur är rikt på vitaminer, mineraler och omega 3-fett. Därför är det bra att äta fisk och skaldjur ofta, gärna 2-3 gånger i veckan. Varför inte testa denna goda lax till middag ikväll?

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med rapsolja och lägg i laxen i formen.
Salta fisken.
Ta fram en skål och blanda:
• 2 msk honung
• 1 msk riven färsk ingefära
• 1 hackad chili
• saften från 1/2 lime
Pensla på röran på laxen. Lägg på limeskivor och strö över sesamfrön.
Grädda i mitten av ungen i 23 minuter.

1425571_420161031446357_1732480578_n

Under tiden fisken är i ugnen kan du enkelt blanda ihop den kalla limesåsen som består av:
• Någon tesked rivet skal av en 1 lime
• Saften från limen
• 4 dl turkisk yoghurt
• 1 vitlöksklyfta
• Salt och peppar
• 1/2 tsk honung.

 

Tack https://www.facebook.com/pages/Marie-Louise-H%C3%A4lso-och-Idrottskonsultation/400253823437078

————-

Jazzig chili

Ett härligt smaksensationellt långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, torkad ancho och fikon. En gryta som går utmärkt att göra på både på älg eller högrev av nöt. Laga gärna en dag innan den ska ätas!

Så här gör du

BRA ATT VETA NÄR DU ÄNDRAR ANTALET PORTIONER

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta är ett recept från Buffé nr 9 2012

  1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar.
  2. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.
  3. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
  4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
  5. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt. Servera med tillbehören inklusiveGodaste guacamolen.

INGREDIENSER

  • 2 kg högrev av nöt eller älg
  • 3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
  • 10 vitlöksklyftor
  • 5 torkade fikon
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • rapsolja
  • 1 dl inlagda skivade jalapeño
  • 1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
  • 1/2 dl konc oxfond
  • 1 l ljust öl (t ex lättöl)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk malen koriander
  • salt

TILL SERVERING

  • tunnbröd
  • matyoghurt eller gräddfil
  • riven lagrad ost (t ex västerbotten)
  • guacamole
  • Tacochips

Lycka till!

/Gun

————-

Favorit i repris!

Gör den alla älskar denna maträtt!

Trevlig helg!

/Gun

Absolut bästa fläskfilén

För: 6-8 personer
Tillagningstid: 1 timme 15min minuter

Ingredienser

2 fläskfiléer à ca 600 g
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Beskrivning

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg. Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop. Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen. Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet. Sätt in i 200 grader varm ugn i 45 minuter. Klart att njuta av!

Smaklig måltid!

————

Pulled chicken

 

Detta är ett recept från Buffé nr 11 2013

  1. Plocka/riv kycklingköttet i bitar.
  2. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Dela chilin på längden och skrapa ut kärnor och fröfästen med en tesked. Hacka chilin fint.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull 1–2 minuter utan att det bränns.
  4. Lägg i kycklingköttet och häll i hela flaskan med barbecuesås. Häll lite vatten i den tomma flaskan. Sätt på locket och skaka om och häll i det sista av såsen i kastrullen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva avokadon och klyfta tomaterna. Häll av majsen.
  6. Servera kycklingen med tillbehören samt bröden och låt alla ta för sig.

TipsProva att rosta majsen lätt i en torr panna. Det lyfter rätten ytterligare ett snäpp!

INGREDIENSER

  • 1 grillad kyckling
  • 1 stor rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 msk olja
  • 1 flaska barbequesås à 500 g (gärna med rökig hickorysmak)
  • salt och peppar

TILL SERVERING

  • 1 – 2 avokado
  • 1 ask körsbärstomater (à 250 g)
  • 1 burk majskorn (à ca 340 g)
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 lime i klyftor
  • 1 kruka hackad koriander
  • 8 små bröd (t ex surdegsfrallor)

Så här gör du

BRA ATT VETA NÄR DU ÄNDRAR ANTALET PORTIONER

 

Detta är ett recept från Buffé nr 11 2013

  1. Plocka/riv kycklingköttet i bitar.
  2. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Dela chilin på längden och skrapa ut kärnor och fröfästen med en tesked. Hacka chilin fint.
  3. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull 1–2 minuter utan att det bränns.
  4. Lägg i kycklingköttet och häll i hela flaskan med barbecuesås. Häll lite vatten i den tomma flaskan. Sätt på locket och skaka om och häll i det sista av såsen i kastrullen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva avokadon och klyfta tomaterna. Häll av majsen.
  6. Servera kycklingen med tillbehören samt bröden och låt alla ta för sig.

TipsProva att rosta majsen lätt i en torr panna. Det lyfter rätten

——————————–

8 pers.

Sillen håller 2-3 dagar i kylen.

1 förp. 5 minuters sill

2 msk sötstark senap

1 msk grovkorning dijonsenap

1 tsk dijongsenap

1/2 dl. neutral rapsolja

1 tsk strösocker

1/2 dl grädde

1 msk creme fraiche

1/2 dl finhackad dill

1 krm. salt

Häll lagen av sillen, torka av den. Skär i 1 cm breda bitar. Rör ihop allt. Blanda ihop och lägg över i en fin burk. Låt stå över natten.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>